Polskie Stowarzyszenie Racjonalistów - Łódź

Oddział Łódź PSR

#1 2008-04-04 17:40:06

zbyszek

Nowy użytkownik

Punktów :   

Temat Tybet

Ciekawi mnie wasz stosunek do szeroko nagłaśnianej sprawy Tybetu.
Nie chodzi mi ocenę moralną naruszeń praw człowieka jakie tam mają miejsce, bo to nie podlega żadnej dyskusji.
Chodziło by mi bardziej o kontekst, tych ocen do faktycznej sytuacji jaka tam jest.
Nie da się ukryć że następuje tam konflikt cywilizacyjny. Tybet był, i niektórzy chcą by pozostał, państwem teokratycznym. Szkoły były tylko przyklasztorne, jak w Islamskich krajach tylko że buddyjskie. Czysty feudalizm, bez żadnej gospodarki. Czy Tybet ma pozostać takim skansenem świata?
Ciekaw jestem waszych opinii.
Jeszcze jedno. Niezmiernie szokujący, dla mnie, jest widok „mnichów” demolujących ulice, wdających się w bijatyki.
Widać Mahatma Gandhi namieszał mi kiedyś w głowie.
Pozdrawiam

Celem życia jest samo życie

#2 2008-04-04 18:45:26

Patryk

Admin

Punktów :   

Re: Temat Tybet

Każdy naród ma prawo do samostanowienia, bez względu na to czy liczy 100 tys., 5000 tys., czy 1 300 tys. osób. Co do Tybetu możemy krzyczeć i wołać, a i tak nikt nas nie usłyszy, albo nie będzie chciał słyszeć. Tybet to nie Kosowo, któremu decyzja jednego mocarstwa dała niepodległość. Tybet to część Chin, potęgi w każdym rozumieniu tego słowa, politycznej, demograficznej, a zwłaszcza militarnej i ekonomicznej. Żadne państwo, oprócz oficjalnego potępienia [mam tu na myśli oklepane formułki dyplomatyczne] Pekinu za politykę reakcji względem Lhasy, nie zrobi nic.ChRL to zbyt ogromny i chłonny rynek zbytu, zbyt tania siła robocza by w imię kilkuset tysięcy Tybetańczyków z tego rezygnować. Los setek tysięcy nie przedkłada się na miliardy dolarów zarobku ze współpracy z Pekinem. Taka jest rzeczywistość.
w 1807 roku Napoleon dał Polakom "niepodległe" państwo we własnym, partykularnym interesie. Analogiczna sytuacja ma miejsce teraz i dotyczy Tybetu. Żadne państwo nie kiwnie palcem dopóty, dopóki nie dojrzy realnych korzyści z tego płynących.
Oczywiście można się tu powoływać na naszą narodową autopsję. Na opozycję, na Soliadrność, na Wałęsę. Ale to jest błędne koło. Zachód wspierając polską opozycję demokratyczną działał przeciwko ZSRR [bezinteresowności i troski o los Polaków tutaj także było niewiele]. Jednakże ówczesne ZSRR to nie dzisiejsze Chiny. Chiny nie izolują się, w przeciwieństwie do dawnego ZSRR, od Zachodu. Chiny są, ZSRR nie był, światowym potentatem gospodarczym. Chiny się ostentacyjnie nie zbroją i nie grożą bombami przy byle okazji. Kilka różnic, efekt diametralnie odmienny.
Dlatego nie uważam, aby którekolwiek z państw podjęło jeżeli nie radykalne, to przynajmniej stanowcze kroki przeciwko chińskiej polityce inwigilacji, reakcji i karabinu.
Tym bardziej zwykły człowiek świata nie zmieni.

Osobiście jestem "za" Tybetem. Życie w XXI wieku zobowiązuje mnie do przestrzegania zasady, że "każdy naród ma prawo do stanowienia o swoim losie". Skoro już w XVIII w. pogląd ten propagował Rousseau, to nie rozumiem czemu teraz, w 250 lat później, niektórzy tego nie akceptują i odmawiają narodom prawa samostanowienia?!

pozdrawiam :]

Przyjdź królestwo moje, bądź wola moja

#3 2008-04-04 20:01:59

zbyszek

Nowy użytkownik

Punktów :   

Re: Temat Tybet

Może i masz racje, każdy ma prawo do wolności.
Mi jednak chodzi o tą propagandową hucpę, na jaką jesteśmy poddani nie wiadomo właściwie przez kogo.
Okazuje się że media manipulują, jak zwykle  http://www.anti-cnn.com/.
Znam wypowiedź Dalaj Lamy, który nie chce wolności, tylko większej autonomii, jako chińska prowincja. Sądzę że jako racjonaliści nie powinniśmy promować jakichkolwiek państw wyznaniowych, nawet opartych o buddyzm. Co nie znaczy że jestem obrońcom uciskających. Ale nie wolno robić precedensów pod żadnym pozorem. Każde państwo wyznaniowe jest złem. Mniejszym lub większym ale w skali globalnej nie służy rozwojowi społecznemu. Tak sądzę.

Celem życia jest samo życie

Tutaj możesz wpisać treść, która ma sie ukazać w stopce forum.

Stopka forum

RSS