Polskie Stowarzyszenie Racjonalistów - Łódź

Oddział Łódź PSR

• Nie jesteś zalogowany.
  • Polecamy: Komputery

#1 2008-03-20 21:14:13

Patryk

Admin

Punktów :   

Propozycje

Wszystkich członków i sympatyków PSR, a także osoby zainteresowane działalnością ośrodka łódzkiego PSR proszę o zgłaszanie inicjatyw i pomysłów na nasze kolejne spotkania.

Pierwszą propozycją jest projekcja filmu Zeitgeist. Dalsze inicjatywy?

Przyjdź królestwo moje, bądź wola moja

#2 2008-03-25 07:22:37

KryMak

Użytkownik

Punktów :   

Re: Propozycje

Przesyłam wstępny plan mojego referatu nt. propagandy kościelnej. Proszę o wyznaczenie jakiegos odleglejszego terminu, np. za 2 miesiace i wszystkich zainteresowanych zapraszam do wspołpracy ( nie mam np. żadnych materiałow nt. zagdanień z rozdziału 2) Poszukiwani są: historycy, antropolodzy, medioznawcy, kulturoznawcy, poloniści, socjologowie, filozofowie, ale i marketingowcy i wszyscy zainteresowani

Plan referatu „Propaganda kościelna”

1.    Definicja propagandy i pokrewnych jej zjawisk W tej części przedstawię różne modele teoretyczne komunikowania i propagandy, wyszczególnione ze względu na funkcję, kontekst, i model komunikacji. Ponadto przybliżę pojęcia pokrewne, takie jak public relations – corporate communications, propaganda socjologiczna, memetyka. Postaram się także wskazać, w jaki sposób jest stosowany każda z tych dziedzin do krzewienia religii i jakie potrzeby zaspokaja. 

2.    Historia propagandy kościelnej – od form bezpośrednich, poprzez Sacra Congregatio Propaganda de Fide, aż do ery mediów masowych

3.    Chwyty retoryczne stosowane w tekstach i komunikatach (w szerszym znaczeniu, komunikatem może być wiele form aktywności ludzkiej) służących propagowaniu religii. W tym fragmencie zamierzam przeanalizować jakiś fragment tekstu – jeszcze nie dokonałem wyboru konkretnego. Poza analizą „słowa pisanego” przedstawiłbym również pewne propagandowe formy kultury wykorzystywane przez kościół – teatr, film, malarstwo, architektura – byłoby wskazane, aby był dostępny sprzęt multimedialny.

4.    Sposoby obrony przed propagandą religijną. Na podstawie rozprawy Kartezjusza „O metodzie” i „Boga urojonego” Richarda Dawkinsa wskażę mankamenty argumentacji religijnej, przedstawię również atuty alternatywnego, racjonalistycznego światopoglądu - zastrzegam sobie prawo do własnej, indywidualnej argumentacji w tej części.

Ostatnio edytowany przez KryMak (2008-03-26 09:50:47)

zamknij swą biblię i otwórz swój umysł

#3 2008-03-25 20:36:53

Sylwia G

Nowy użytkownik

Punktów :   

Dawkinsona?

#4 2008-03-26 09:49:16

KryMak

Użytkownik

Punktów :   

SORRRY, ale ze mnie wyszło... Naprawdę proszę zainteresowanych o pomoc przy tym referacie

zamknij swą biblię i otwórz swój umysł

#5 2008-03-26 17:47:46

Daniel

Użytkownik

Call me!
Punktów :   

to kiedy bedzie nastepne spotkanie? moze cos planujecie na 03.04.2008 ?

Ostatnio edytowany przez Daniel (2008-03-26 17:50:04)

jesli isnieje nicosc to na pewno nie isnieje bog

w co motloch bez dowodow uwierzyl, jakze bysmy to mogli dowodami obalic?   

#6 2008-03-26 18:11:39

Patryk

Admin

Punktów :   

Po pierwsze Danielu, to nie ten temat.
Po drugie, czy masz może jakieś propozycje dotyczące tematu naszego kolejnego spotkania?

#7 2008-03-29 18:38:58

Daniel

Użytkownik

Call me!
Punktów :   

jezeli zamierzamy poruszac na naszych spotkaniach tematy dotyczace wiary i boga to moze ktos kto zajmuje sie socjologia lub psychologia (pewnie mala wiedza na temat powstawania i ksztaltowania roznych wierzen tez bedzie tu przydatna) pokusi sie o zarysowanie portretu psychologicznego osob wierzacych, przyblizy koniecznosc werbowania nowych wyznawcow kosciola juz wsrod malych dzieci, wskaze potrzeby zmuszajace wszystkich wierzacych do szukania oparcia w bogu, moze nawet pokusi sie o pokazanie mozliwosci zastapienia boga wlasnie w oparciu o wskazane potrzeby. oczywiscie kazdy z nas ma jakies przemyslenie ale to tylko moze wzbogacic pozniejsza dyskusje na ten temat. powiem troche w przenosni:  idziemy na wojne a na kazdej wojnie waznym jest zeby dobrze poznac przeciwnika (to zart ). moze jest to fajny temat bo kazdy moglby się wypowiedziec, gdyz nie jest tu potrzebna specjalna wiedza a raczej wlasne przemyślenia? co o tym myslicie? jest ktos taki?

Ostatnio edytowany przez Daniel (2008-03-29 21:23:10)

#8 2008-03-29 22:13:21

Patryk

Admin

Punktów :   

Bardzo dobry pomysł Może udałoby się nam zwerbować któregoś z łódzkich profesorów socjologii lub psychologii?!

#9 2008-03-29 22:57:51

Daniel

Użytkownik

Call me!
Punktów :   

tak myslalem ze ta "asertywnosc" jest platna                      

#10 2008-03-30 22:54:01

asabijja

Nowy użytkownik

2121749
Punktów :   

Witam,

(prawie) socjolog obecny.
Zapytam swego promotora o jakąś bibliografię do drugiej części. W sumie jest metodologiem, ale orientuje się w szerokim spektrum zagadnień.
Może coś w kontekście dziań PR .
Szczegóły za kilka dni.

Ostatnio edytowany przez asabijja (2008-03-30 22:57:58)

#11 2008-03-31 08:06:15

zbyszek

Nowy użytkownik

Punktów :   

Patryk napisał:

Pierwszą propozycją jest projekcja filmu Zeitgeist. Dalsze inicjatywy?

Sądzę że projekcja filmu, ogólnie dostępnego  http://video.google.pl/videoplay?docid= … 4543719947 jest stratą czasu. Dyskusja nad treścią filmu jak najbardziej. Film jest trzy częściowy, są to części autonomiczne nad którymi można dyskutować osobno. Każda jest ciekawa i w jakimś stopniu ze sobą się łącząca. Dobrze by było byśmy wstępnie ustalili o której z nich chcieli byśmy podyskutować.
Osobiście chciałbym poznać wasze zdanie na temat drugiej części, bardziej aktualnej do naszych wydarzeń. Konsekwencje wydarzeń "9/11" na naszą gospodarkę: tarcza, armia, wojna iracka i afgańska. No i oczywiście wasz stosunek do ,szeroko pojętej, "teorii spiskowej" świata.
O naszym stosunku do religii nie musimy się chyba przekonywać, choć nie wszyscy muszą się zgadzać z tezami zawartymi w pierwszej części filmu.
Pozdrawiam

Ostatnio edytowany przez zbyszek (2008-04-04 17:36:22)

Celem życia jest samo życie

#12 2008-04-11 20:17:33

Daniel

Użytkownik

Call me!
Punktów :   

I am the wilderness locked in a cage
I am a growing force you kept in place
I am a tree reaching for the sun please don't hold me down
Please don't hold me down

I am a rolling wave without the motion
A glass of water longing for the ocean
I am an asphalt flower breaking free
But you keep stopping me

Release me
Release me

I am the rain that's coming down on you
That you shielded yourself from with a roof
I am the fire burning desperately
But you're controlling me

Release me
Release me

Tutaj możesz wpisać treść, która ma sie ukazać w stopce forum.

Stopka forum

RSS